Περί επιχορηγήσεων

scan.jpg

 Μου άφησε η Αλκιμήδη ένα σχόλιο στο προηγούμενο ποστάκι με τίτλο » Τίτλοι τέλους για το Αμόρε » όπου σωστά διερωτάται πώς γίνεται ένα επιτυχημένο θέατρο, με γεμάτες αίθουσες και καλές κριτικές να κλείνει λόγω της ελλιπούς κρατικής επιχορήγησης. Της απάντησα σ’ ένα σχόλιο-σεντόνι κάποια πράγματα που ελπίζω να βρήκε κάπως διαφωτιστικά και δράττομαι έτσι της ευκαιρίας να δημοσιεύσω το παρακάτω διευκρινιστικό περί επιχορηγήσεων  που υπογράφεται από διάφορα θέατρα και μοιράζεται στους χώρους τους.

Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ, Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Σύνταγμα της Ελλάδος, αρθρ.16

Φίλοι θεατές, 

Κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο την υποβαθμισμένη θέση του Πολιτισμού στις προτεραιότητες της Πολιτείας. Κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει η αγωνία μας ότι σε λίγο τα μόνα πολιτιστικά προϊόντα που θα υπάρχουν στην Ελλάδα θα είναι οι παραγωγές κάποιων μεγάλων εταιρειών ή οι μετακλήσεις εντυπωσιακών συγκροτημάτων από εμπόρους του θεάματος.

Και κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε ότι το θέατρο εκείνο που έχει για στόχο την αναζήτηση, το θέατρο εκείνο που ανησυχεί, που ανακαλύπτει και προτείνει, που δοκιμάζει και δοκιμάζεται, κινδυνεύει να συρρικνωθεί αφού η Πολιτεία του έχει γυρίσει την πλάτη.

Και όλοι το ξέρουμε πως σε καμία χώρα δεν υπάρχει τέχνη χωρίς την έρευνα και τον πειραματισμό, που όμως δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την στήριξη του Κράτους.  Όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου το έχουν συνειδητοποιήσει και επιδοτούν τα θεατρικά σχήματα που συμβάλλουν στην καλλιτεχνική έρευνα, στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού και στη διάδοση της θεατρικής παιδείας. Γι’ αυτό η στήριξη των Τεχνών αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε γνωστές κάποιες λεπτομέρειες:

-οι δυο κρατικές σκηνές μας επιχορηγούνται περίπου με το ποσόν των 15.000.000 € απασχολώντας 600 άτομα για 25-30 περίπου παραγωγές.

– για τις επιχορηγήσεις του ελεύθερου θεάτρου, στο οποίο ανήκουμε, η Πολιτεία διαθέτει ένα κονδύλι 3.500.000 € περίπου, που ανταποκρίνεται στο 20% του κόστους 200-220 παραγωγών και το μοιράζει σε 60-70 θέατρα, που απασχολούν περισσότερα από 1000 άτομα.

Η επιχορήγηση στο ελεύθερο θέατρο δίδεται τα τελευταία χρόνια με τον εξής ρυθμό: της περιόδου 2005-2006 εξοφλήθηκε τον Ιούνιο του 2007, από την επιχορήγηση της περιόδου 2006-2007 δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ και για την περίοδο 2007-2008 που ήδη διανύσαμε τη μισή, δεν έχει καν συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή  για να ξέρουμε αν θα εγκριθούν οι προτάσεις που υποβάλαμε, προγραμματίσαμε και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες, με δάνεια και χρέη που μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Έτσι καταλήξαμε να είμαστε επιχορηγούμενοι θίασοι χωρίς επιχορήγηση. Κατά καιρούς έχουμε ενημερώσει με επιστολές, επισκέψεις και τηλεφωνήματα τον εκάστοτε Υπουργό για τα προβλήματα μας, εισπράττοντας τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις που ή υλοποιήθηκαν  με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ή έμειναν κούφια λόγια.

Άνθρωποι της Τέχνης που επί δεκαετίες προσφέρουμε πολιτισμό στη χώρα μας μεταμορφωθήκαμε από την Πολιτεία σε επαίτες.

Εμείς όμως αυτή τη στιγμή δεν επαιτούμε, απαιτούμε.

Μπροστά σ’ αυτή την αδιαφορία απαιτούμε να μάθουμε ποιες είναι οι θέσεις της Πολιτείας απέναντι στον σύγχρονο Πολιτισμό.

Έχει σκοπό να επιχορηγεί τις Τέχνες ή επέλεξε να είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που αδιαφορεί για την ανάπτυξη τους;

Θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να ερευνήσουν, να δοκιμάσουν και να δημιουργήσουν, ανοίγοντας νέους ορίζοντες όπως οφείλει η αληθινή Τέχνη;

Την ενδιαφέρει να έχει επαφή με το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας και να συνεργάζεται για το κοινό όφελος ή προτιμά να αποκοπεί εντελώς απ’ αυτό που λέγεται πνευματική δημιουργία;

Έχει συνειδητοποιήσει ότι αν υπάρχει σήμερα καλό θέατρο αυτό παράγεται κυρίως από τα επιχορηγούμενα θέατρα;

Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε την αδιαφορία της Πολιτείας για τον σύγχρονο θεατρικό πολιτισμό, την έλλειψη οποιασδήποτε πολιτιστικής πολιτικής, την εγκατάλειψη του ελεύθερου θεάτρου στην τύχη του με κίνδυνο να  οδηγηθεί σε μαρασμό ένα κατ’ εξοχήν ζωντανό κομμάτι της πνευματικής ζωής του τόπου.

11 Δεκεμβρίου 2007

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ- ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΘΕΑΤΡΟ ΑΤΤΙΣ-ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ- ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ- ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ-ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΑ- ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ- ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ- ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ- THESEUM ENSEMBLE  

0 Responses to “Περί επιχορηγήσεων”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Επισκεψιμότητα

  • 198,783 hits

Αρχείο

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: