«Η σιωπή στο στόμα» – Χώρος Τέχνης Ασωμάτων.

«Η σιωπή στο στόμα» είναι ο μονόλογος μιας γυναίκας πάνω στο άψυχο σώμα του πρώην εραστή της μέσα στο ψυχρό δωμάτιο ενός νεκροτομείου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παραλήρημα που φέρνει στην επιφάνεια αλήθειες και ψέματα της προηγούμενης ζωής τους, αποκαλύπτει όσα έπρεπε να είχαν ειπωθεί τότε που κι εκείνος ήταν εν ζωή και παλεύει να ξορκίσει την αβάσταχτη μοναξιά που την έχει πια περικυκλώσει.

Για το κείμενο δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα. Αυτός ο μονόλογος είναι η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Κ.Φ Ντάγκινη που μεταφέρεται στη σκηνή κι ελπίζω ότι αφήνει υποσχέσεις για καλή κι ενδιαφέρουσα συνέχεια. Δυστυχώς, δεν έχω κανένα στοιχείο για την συγγραφέα κι έτσι μου είναι δύσκολο να συγκροτήσω ένα προφίλ ή ένα ύφος απ’ αυτό που παρακολούθησα.

Η δουλειά του Δημήτρη Φοινίτση πάνω στην υλοποίηση της ιδέας και το σκηνοθετικό στήσιμο ήταν προσεγμένη και δουλεμένη στις λεπτομέρειες της.

Η χρήση βίντεο λειτούργησε με αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα στη στιγμή της συναισθηματικής κορύφωσης της ηρωίδας.

Ο λόγος της Ελισάβετ Σταυρίδου υπήρξε μεστός και με υποκριτική συνέπεια κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της και να προβάλει επιτυχημένα το ψυχικό και συναισθηματικό υπόβαθρο της γυναίκας που ενσάρκωσε. Το κορμί και η φωνή κουβαλούσαν τη μνήμη του παρελθόντος της σκηνής χρόνου κι έτσι καταφέραμε να ανασυνθέσουμε αυτό που εκ των πραγμάτων απουσιάζει απ’ τους μονολόγους, τις άλλες φωνές, τα άλλα πρόσωπα.

Ο μονόλογος παρουσιάζεται απ’ την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών ΠΡΟΤΑΣΗ και ουσιαστικά αποτελεί την τέταρτη απόπειρα της ομάδας. Η παρουσίαση και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Φοινίτση ο οποίος επιμελήθηκε όλη την ιδέα και τη σκηνοθέτησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαμέσως του μονολόγου ακούγονται επιλεγμένα αποσπάσματα απ’ το κείμενο του Κάρλο Μικέλστετερ «Έρημος».

Επίσης, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στον πολύ ατμοσφαιρικό Χώρο Τέχνης Ασωμάτων στο Θησείο όπου παρουσιάζεται ο μονόλογος. Είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για θεατρικά δρώμενα και το στήσιμο του σκηνικού έτσι όπως το είδαμε στην συγκεκριμένη παράσταση, δεν θα μπορούσε να έχει πιο κατάλληλο περιβάλλοντα χώρο.

Χώρος Τέχνης Ασωμάτων (Θησείο)

Ομάδα Παραστατικών Τεχνών ΠΡΟΤΑΣΗ

Η σιωπή στο στόμα

Κείμενο: Κ.Φ.Ντάγκινη

Ιδέα- σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης

Όψη: Παναγιώτα Κοκκορού

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανασούλα

Επιμέλεια κίνησης: Νερίνα Ζάρπα

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Πάντσος

Βίντεο: Αλίκη

Φωτογραφίες: Παναγιώτα Καραστεργίου

Ερμηνεύει: Ελισάβετ Σταυρίδου

Advertisements

0 Responses to “«Η σιωπή στο στόμα» – Χώρος Τέχνης Ασωμάτων.”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Επισκεψιμότητα

  • 200,307 hits

Αρχείο

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: