Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θεάτρου.

Πριν από λίγα χρόνια είχα παρακολουθήσει τη «Bella Venezia» του Γιώργου Διαλεγμένου στην υπέροχη παράσταση που έστησε ο μάγος Λευτέρης Βογιατζής.

Το έργο με είχε συνεπάρει κι έχω εκφραστεί σχετικώς εδώ.

Ο Βογιατζής όμως τότε εκτός των άλλων, μας είχε εκπλήξει ευχάριστα χρησιμοποιώντας στους βοηθητικούς ρόλους, παιδιά που έπασχαν από σύνδρομο Dawn. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας δεν είχε γράψει το έργο προορίζοντας τους ρόλους αυτούς για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτό ήταν μια πρωτοβουλία του σκηνοθέτη που τελικά αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη αφού όλοι διαπιστώσαμε πόσο καλά εντάχθηκαν τα παιδιά αυτά στη θεατρική διαδικασία και με πόσο επαγγελματισμό ανταπεξήλθαν των σκηνικών τους υποχρεώσεων.

Χάρηκα λοιπόν ιδιαιτέρως όταν πριν από λίγες μέρες έλαβα ένα μέιλ που με πληροφορούσε για τις θεραπευτικές ιδιότητες που ασκεί το θέατρο στον αυτισμό.

Πιο συγκεκριμένα, μια ελληνίδα επιστήμονας,  η Δρ Χάρις Καρνέζη, έχει εκπονήσει μια μελέτη με τίτλο «Πρόγραμμα Γνωστικού Συμπεριφορικού Δράματος (Cognitive Behaviour Drama – CBD)» και υποστηρίζει ότι το θέατρο θεραπεύει το φάσμα του αυτισμού, ενώ συγχρόνως εφαρμόζει στην πράξη τη θεωρία της σε Ιρλανδία και Αυστραλία.

Η Δρ. Καρνέζη επισημαίνει πως τα αποτελέσματα της εφαρμογής του CBD σε παιδιά με ΥΛΑ και σύνδρομο Asperger, καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του στη γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων σε αυτό. 

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να τονώσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων και να τους δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν στους στόχους τους να δημιουργήσουν φιλίες και να μπορέσουν να απολαύσουν τη χαρά της επικοινωνίας.

Δείτε εδώ

Σήμερα το πρωί, διάβασα και κάτι ακόμα που με γέμισε συγκίνηση για το θαύμα που μπορεί να επιτελέσει η Τέχνη.  

Δυο ομάδες με ιδιαιτερότητες, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και κωφοί, διεκδικούν το δικαίωμα τους να μετέχουν της τέχνης.

«Οι κωφοί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν παραστάσεις ακουόντων. Γι΄ αυτό διεκδικούμε το δικό μας θέατρο» λέει ο Βασίλης Κόσκορης, μέλος του Θεάτρου Κωφών, ενώ παράλληλα δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για την αδιαφορία της Πολιτείας: «Η οικονομική στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηναίων δεν αρκεί ώστε να καλύψουμε έξοδα όπως το ενοίκιο του χώρου όπου ανεβάζουμε παραστάσεις, ενώ το Εθνικό Θέατρο δεν μας δέχεται στη σχολή του επειδή δεν είμαστε αρτιμελείς»

Ο Γιώργος Χρηστάκης, χορευτής με κινητικά προβλήματα και χορογράφος της Ομάδας Δαγίπολη που ανεβάζει την παράσταση σύγχρονου χορού «Ιmitations» στο Θέατρο Ροές, επισημαίνει: «Το δύσκολο δεν είναι να μάθεις τις χορευτικές κινήσεις, αλλά να αντιμετωπίσεις την έκθεση στο κοινό, να ξεπεράσεις το γεγονός ότι θα σε κοιτάζουν περίεργα. Πριν από κάποια χρόνια οι οικογένειες έκρυβαν τους ανάπηρους. Βγαίνουμε λοιπόν στη σκηνή και διεκδικούμε το δικαίωμα στη διαφορετικότητα»

Αναλυτικά όλο το άρθρο εδώ  

 Πληροφορίες παραστάσεων

●«Ιmitations» στο Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 210-3474.312), Δευτέρα- Τρίτη στις 21.30.
●«Ένας ακούων στη χώρα των κωφών» στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος (Σαχτούρη 8-10, κρατήσεις μόνο με SΜS στο τηλ. 6985.765.550).

Advertisements

0 Responses to “Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θεάτρου.”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Επισκεψιμότητα

  • 198,852 hits

Αρχείο

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: