«An Oak Tree» στο BIOS

 

Ο Tim Crouch βρέθηκε για λίγες μέρες στις αρχές του μήνα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο BIOS  παρουσιάζοντας δυο παραστάσεις του, το «My Arm»και το «An Oak Tree». Ο Crouch πρωτοεμφανίστηκε στο Showcase του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2003 κι από τότε αποτελεί ένα απ’ τα δυνατότερα χαρτιά του πειραματικού θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας.

Ένα μικρό κορίτσι χάνει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η αντίδραση του πατέρα της για να ξεπεράσει την απώλεια εκδηλώνεται με πρωτότυπο τρόπο: προβάλλει τη νεκρή κόρη του στο δέντρο δίπλα στο οποίο σκοτώθηκε. Τίποτα μετά τον θάνατο της μικρής δεν είναι το ίδιο για εκείνον. Η ζωή του πλέον θυμίζει θεατρικό έργο – κάθε τι αναπαριστά κάτι άλλο. Απ’ την άλλη μεριά, ο άνδρας που σκότωσε με το αυτοκίνητο του το κορίτσι είναι ένας διάσημος υπνωτιστής που απ’ τη στιγμή του ατυχήματος έχει χάσει την ικανότητά του να υπνωτίζει. Είναι πια ένας άνθρωπος που πνίγεται. Για εκείνον, όλα είναι πλέον ακριβώς αυτά που φαίνονται. Για πρώτη φορά από τη στιγμή του ατυχήματος οι δύο άνδρες συναντιούνται όταν ο πατέρας προσφέρεται ως εθελοντής στον υπνωτιστή.

To «An Oak Tree» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2005 είναι μια παράσταση για δύο.  Το ευρηματικό στοιχείο, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι ενώ ο υπνωτιστής είναι πάντα ο Tim Crouch, ο ρόλος του πατέρα ερμηνεύεται κάθε φορά από διαφορετικό «ηθοποιό». Αυτός ο δεύτερος ρόλος, είτε άνδρας είτε γυναίκα, ανεβαίνει κάθε φορά στη σκηνή χωρίς να έχει δει, ή να έχει διαβάσει ούτε λέξη από το έργο στο οποίο θα παίξει εκείνο το βράδυ. Όπως ακριβώς η προβολή του πατέρα στο δέντρο, έτσι κι αυτή είναι μια διαφορετική προβολή, μια διαφορετική σύμβαση: η σύμβαση της ερμηνείας του διαφορετικού ηθοποιού, του υπνωτιστή προς τον υπνωτιζόμενο, του κοινού προς τον ηθοποιό.

Το πειραματικό – ερευνητικό θέατρο βάζει πάντα ένα μικρό στοίχημα προκειμένου να μην πέσει σε παγίδα. Να διατηρήσει την ερευνητική του ταυτότητα χωρίς να παραπέμπει σε συμβατικού τύπου παράσταση, να είναι κατανοητό απ’ αυτούς που το παρακολουθούν και να μην αλλοιώνει τη φρεσκάδα του, πράγμα που σημαίνει να μην επαναλαμβάνεται στον χρόνο αλλά να τολμά κάθε φορά ένα διαφορετικό concept.

Ως προς το στοιχείο της σύλληψης, η ιδέα του Crouch κι η υλοποίηση της  έχουν μοναδικό ενδιαφέρον. Αυτή η «εισβολή» κάθε φορά ενός ξένου ανθρώπου δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ζυμώσεις ανάμεσα στον performer και σ’ αυτόν τον ξένο αλλά και ανάμεσα στους δυο τους και σε ό, τι εκπέμπουν κάθε φορά προς το κοινό.  Το «An Oak Tree» είναι ένα πείραμα θεατρικής φόρμας, μέσω μιας δυνατής, αλλά και προσιτής ιστορίας. Ο δεύτερος ηθοποιός όχι μόνο υποστηρίζει την ιστορία, αλλά και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει κάποιον που ανακαλύπτει την ίδια του την ύπαρξη λεπτό προς λεπτό.

 Ως προς τι μέλλει γενέσθαι και πώς σκοπεύει να συνεχίσει ο Crouch τον δρόμο της έρευνας  του στον θεατρικό χώρο στο μέλλον, μένει να το δείξει ο χρόνος…

«An Oak Tree» του Tim Crouch

Κείμενο/ Ερμηνεία: Tim Crouch
Σκηνοθεσία: Tim Crouch, Karl James & ένας/ μία άγνωστος-η

 Στις παραστάσεις που έδωσε στην Αθήνα, ο Tim Crouch παρουσίασε τα έργα του «My Arm» (30-31/3) και «An Oak Tree»(1-2/4).

1 Response to “«An Oak Tree» στο BIOS”


  1. 1 new-girl-on-the-blog Απρίλιος 14, 2011 στο 12:01 πμ

    Πόσο πρωτότυπο και ενδιαφέρον!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Επισκεψιμότητα

  • 198,783 hits

Αρχείο

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: