«Το Θερμοκήπιο» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Ένα απ’τα πράγματα που με γοητεύουν στο θέατρο του Παραλόγου (Le Théâtre de l’Absurde) είναι τα απεριόριστα όρια που μπορεί να έχει η ερμηνεία, τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και υποκριτικής απόδοσης. Είναι τρομακτική και συγχρόνως γοητευτική η αίσθηση που μπορεί ν’ αποκομίσει ο θεατής από ένα υπαινικτικό κι επιτηδευμένα ασαφές στο σύνολο του κείμενο.

Το θέατρο του Πίντερ συνδέεται με το παράλογο ως προς τη μη τήρηση των θεατρικών συμβάσεων, τη ρευστότητα του χρόνου, του τόπου και της ταυτότητας. Πάει όμως και πιο μακριά. Είναι θέατρο έντονης διαμαρτυρίας.

«Το Θερμοκήπιο» γράφτηκε  μέσα σε τρεις μέρες, αμέσως μετά τον «Επιστάτη», το 1958. Ωστόσο, ο Πίντερ το απέρριψε σχεδόν αμέσως, το έκλεισε στο συρτάρι κι αναθεώρησε το 1979, όταν το ξαναδιάβασε. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο Hampstead theatre του Λονδίνου στις 24 Απριλίου του 1980 σε σκηνοθεσία του ίδιου του Πίντερ.

Είναι σημαντικό ν’ αναφέρουμε ότι εξηγώντας γιατί αποφάσισε να παρουσιάσει το έργο στο κοινό- είκοσι χρόνια μετά την πρώτη συγγραφή του (κατά τη διάρκεια των προβών αφαίρεσε κάποιες σκηνές), ο Πίντερ παρατήρησε ότι η πραγματικότητα ξεπερνούσε πια την φαντασία του: όταν έγραφε το έργο δεν είχε ακόμα αντιληφθεί ότι στη Ρωσία οι διαφωνούντες είχαν υποστεί ανάλογα μαρτύρια, ως έγκλειστοι σε παρόμοια σωφρονιστικά ιδρύματα».

Σ’ ένα κρατικό «ησυχαστήριο», οι ασθενείς, τους οποίους δεν  βλέπουμε ποτέ και αναφέρονται μόνον με τον κωδικό αριθμό τους, είναι έρμαια στα χέρια και τις διαθέσεις του ανώτερου προσωπικού.  Τη νύχτα των Χριστουγέννων, δύο απροσδόκητα γεγονότα έρχονται να ταράξουν τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ένας θάνατος και μια γέννηση. Απαιτούνται άμεσα μια πειστική εξήγηση κι ένα εξιλαστήριο θύμα για να ικανοποιηθούν τα ερωτήματα που εγείρονται.

Ο Λευτέρης Βογιατζής ανέβασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτό το φοβερό έργο σε μια παράσταση εξαιρετικής δυναμικής κι αρτιότητας. Είναι γνωστό ότι όλες οι παραστάσεις του θεάτρου της Οδού Κυκλάδων έχουν μια εμμονή στη λεπτομέρεια με τόσο τελετουργικό τρόπο που δεν μπορείς παρά να φεύγεις από κει γεμάτος ως θεατής.

Ο Πίντερ είναι δύσκολος συγγραφέας για τους σκηνοθέτες και τους μεταφραστές. Ο λόγος του είναι κοφτός. Οι λέξεις ως επί το πλείστον μονοσύλλαβες ή δισύλλαβες – στην αγγλική γλώσσα αυτό δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα. Ο Φένεκ-Μιχαηλίδης χειρίστηκε πολύ σωστά τη μετάφραση και παρέδωσε στα ελληνικά ένα κείμενο σε απόλυτο πιντερικό (sic) ρυθμό.

Το σκηνικό και τα κοστούμια της Εύας Μανιδάκη είχαν την αυστηρότητα του γραφειοκρατικού περιβάλλοντος που δημιουργεί ο συγγραφέας.

Οι ηθοποιοί σωστά καθοδηγημένοι απ’ τον σκηνοθέτη, υποδύθηκαν με άνεση κι ελαφριά-σχεδόν ανεπαίσθητη ειρωνεία τα μέλη του ανώτερου προσωπικού του ιδρύματος. Τα μονολεκτικά και παρεμφερή ηχητικά ονόματα όλων (Λας, Κατς, Ταμπ, Λομπ, Λαμ κτλ) είναι η κοροϊδευτική κατά την άποψη μου ματιά του Πίντερ ως προς την ομοιομορφία που συνήθως επικρατεί σε τέτοιους χώρους.

Ο ίδιος ο Βογιατζής στον ρόλο του Ρουτ, του διευθυντή του ιδρύματος, ήταν απολαυστικός. Ο Βογιατζής έχει έναν αναγνωρίσιμο τρόπο υπόκρισης, μια μανιέρα που ή σου αρέσει ή όχι. Κατάφερε να ισορροπήσει εντυπωσιακά ανάμεσα σ’ αυτό το γνώριμο παίξιμο του και στον στεγνό χαρακτήρα του Πίντερ. Έκανε τον ρόλο δικό του και κατόρθωσε να μας κάνει ακόμα και να γελάσουμε (έστω και γλυκόπικρα) σε αρκετές στιγμές της παράστασης.

Ο Δημήτρης Ήμελλος στον ρόλο του Γκιμπς που θα κάνει τα πάντα προκειμένου ν’ ανέλθει στην ιεραρχία, συνεχίζει την αξιόλογη πορεία του στο θέατρο δικαιώνοντας όσους τον πίστεψαν μέχρι σήμερα κι εξακολουθούν να το κάνουν.

«Το Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ

Mετάφραση: Nίνος Φένεκ-Mικελίδης

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής
Σκηνικά –κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σπύρος Αλιδάκης, Βένια Ανδρέου, Κατερίνα Ζερβουδάκη.

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Λευτέρης Βογιατζής, Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Ήμελλος,

Αλεξία Καλτσίκη, Βασίλι Κουκαλάνι, Γιάννης Νταλιάνης, Θάνος Τοκάκης

Διαβάστε κι εδώ

Advertisements

0 Responses to “«Το Θερμοκήπιο» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Επισκεψιμότητα

  • 198,843 hits

Αρχείο

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: