«Fiammifero» από τους OPER(O) στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Η ιδέα να παρακολουθήσω όπερα του δρόμου κάθε άλλο παρά αδιάφορη με άφησε. Μέχρι τώρα ήξερα για θέατρο του δρόμου. Χάρη στην ομάδα OPER(O) όμως, στην αυλή του Βιομηχανικού Μουσείου της Ερμούπολης,  μαζί μ’ ένα ζωντανό κι ενθουσιώδες κοινό μυήθηκα σ’ αυτό το νέο είδος της όπερας του δρόμου.

Το «Fiammifero» είναι ένα σύγχρονο έργο, γραμμένο από νέους συγγραφείς και αφηγείται μια ιστορία μυστηρίου στα παρασκήνια ενός περιοδεύοντος θιάσου. Η ιστορία παρόλο που πλέκεται γύρω από έναν φόνο, έχει αστείες προεκτάσεις και χαρακτήρες με κωμικά παράδοξα που κάθε άλλο παρά αντιπαθείς γίνονται.

Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι το θέατρο εν θεάτρω και μάλιστα αναφορικά με την παρεμβολή λυρικών στοιχείων μέσα στο έργο. Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για έναν  περιοδεύοντα  θίασο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δώσει σ’ ένα επαρχιακό μέρος. Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις πρόβες του, κομμάτια δηλαδή από γνωστές όπερες (Τραβιάτα, Τόσκα, Σαπφώ, Τροβατόρε, Αΐντα).

Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο. Καταρχήν, δίνεται η ευκαιρία στους ηθοποιούς να προβάλλουν τα φωνητικά τους προσόντα που διόλου ευκαταφρόνητα είναι∙ κάποτε μάλιστα είναι άκρως εντυπωσιακά. Κατά δεύτερο λόγο,  δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της όπερας και μάλιστα με μερικά απ’ τα γνωστότερα μοτίβα της.  Αυτό το «κατέβασμα» του λυρικού θεάτρου απ’ τον φυσικό του χώρο με τις όποιες συμβάσεις στον δρόμο(sic) είναι ο μεγάλος άσσος στο μανίκι της ομάδας OPER(O). Προσδίδεται δε ακόμα μεγαλύτερη αξία επειδή το επιτυγχάνουν χωρίς προχειρότητες κι ευκολίες.

Αφήνω κατά μέρους το κομμάτι της πρόζας, την ιστορία μυστηρίου δηλαδή γύρω απ’ την οποία στήνεται όλη η παράσταση. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να κάνουμε μια σωστή αποτίμηση της παράστασης, η πρόζα των παιδιών είναι το αδύνατο στοιχείο τους. Θέλει ακόμη δουλειά και δραματουργικά δεν ικανοποιεί ούτε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της, ούτε κατά την κορύφωση και τη λύση της. Σαφώς κι επηρεάζει το γεγονός ότι επισκιάζεται από το λυρικό μέρος, όμως αν η ομάδα συνεχίσει να κινείται(κι αυτό πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη μου) γύρω από την συνύπαρξη θεάτρου- όπερας, θα πρέπει να επιδιώξει και την αρμονία ανάμεσα τους.

Εν κατακλείδι, η ομάδα OPER(O) αποτελείται από πολύ ταλαντούχα μέλη (δεν ξέρω αν πρέπει να προτάξω στον χαρακτηρισμό μου το τραγουδιστές ή ηθοποιοί, αλλά με βάση αυτό που είδα, θα τους χαρακτήριζα τραγουδιστές με ερμηνευτικές δυνατότητες)  και κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο σύνολο των νέων ομάδων που κατά καιρούς ξεπροβάλλουν.

Η παράσταση τους στην Ερμούπολη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και νομίζω ότι εισέπραξαν κι αυτοί τον ενθουσιασμό του κόσμου (θέλω εδώ να πω ότι ανάμεσα στο κοινό βρισκόντουσαν και άνθρωποι περισσότερο εξοικειωμένοι με το λυρικό θέατρο και μάλιστα χειροκροτούσαν θερμά μετά από την εκτέλεση της κάθε άριας).

Η επιλογή του προαύλιου χώρου του Βιομηχανικού Μουσείου, δεν θα μπορούσε  να είναι ιδανικότερη.

Σε μια προσπάθεια μου να βρω περισσότερα στοιχεία για τους OPER(O) μια και δεν υπήρξε πρόγραμμα για να ενημερωθώ, βρήκα αυτό.

Επίσης, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά κι εδώ, ειδικά για την παράσταση «Fiammifero» που δόθηκε τον Ιούλιο στο Μουσείο Μπενάκη.

«Fiammifero» – ομάδα OPER(O)

Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

25/8/2011

 

 

0 Responses to “«Fiammifero» από τους OPER(O) στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Επισκεψιμότητα

  • 198,782 hits

Αρχείο

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: