Θέατρο στις αυλές


Δεν γνωρίζω ποιος το ξεκίνησε, σε ποιον ανήκει η πατρότητα της ιδέας και κάτω από ποιες συνθήκες αποφασιζόταν κάθε φορά να ορίζεται ένα παλιό σπίτι σαν σκηνικός χώρος.

Πιστεύω ότι δεν ακολουθήθηκε κανένας ιδιαίτερος κανόνας. Η Αθήνα των πολλών παραστάσεων οδήγησε κάποια στιγμή τις ομάδες να βρίσκουν εναλλακτικούς χώρους για το ανέβασμα της δουλειάς τους. Έτσι, την τελευταία εικοσαετία, είδαμε γκαράζ και αποθήκες να μετατρέπονται σε θεατρικές αίθουσες (sic) αλλά και τουαλέτες , μπαρ, πολυχώρους, γκαρσονιέρες, γκαλερί ή ακόμα και μεικτές τεχνικές με λίγο σε κλειστό χώρο και λίγο στον δρόμο (κάτι τέτοιο κάνει εξάλλου κι ο Μαρμαρινός στο τελευταίο εγχείρημα του υπό τη σκέπη του φεστιβάλ Αθηνών).

Στο πλαίσιο του ότι το θέατρο είναι σύμβαση, το «βάπτισμα» ενός συγκεκριμένου χώρου σε θεατρική αίθουσα είναι απολύτως θεμιτό. Επιπλέον, ας μην μας ξενίζει καθόλου αυτό κι ας μην το θεωρούμε πρωτοτυπία, αφού τα μπουλούκια παλαιότερων εποχών, συχνά παίζανε σε καφενεία χωριών με πολύ πρόχειρα σκηνικά.

Αυτά όσον αφορά στις χειμερινές παραγωγές. Το καλοκαίρι τα πράγματα ήταν ανέκαθεν  κάπως πιο ξεκάθαρα. Οι παραστάσεις  δίνονταν είτε σε θερινά θέατρα ή σε αρχαία θέατρα ή σε πρώην νταμάρια  που βαφτίστηκαν θέατρα ή σε πλατείες, σε άλση, σε ρεματιές  κόκ.

Τα τελευταία χρόνια, άλλαξε πολύ η φυσιογνωμία της πόλης αλλά και οι ανάγκες του κοινού. Οι παλιοί θεατρικοί επιχειρηματίες άρχισαν να εκλείπουν είτε βιολογικά, είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας, οι καλλιτεχνικές γειτονιές της Αθήνας μετακόμισαν κάτω απ’ την Ομόνοια και το κοινό δεν είναι πια το ίδιο ή τουλάχιστον δεν είναι το κοινό των θερινών θεάτρων που γνώριζαν κάποτε πιένες επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Επιπροσθέτως, πρέπει να τονίσουμε ότι οι ξένες ομάδες που επισκέπτονται την Αθήνα τα τελευταία χρόνια και η διεθνής φυσιογνωμία του φεστιβάλ Αθηνών δημιουργεί περισσότερες απαιτήσεις, φαντασία και δημιουργικότητα.

Το 2006 η παράσταση «Καρδιά με κόκκαλα» παίχτηκε στην αυλή του ερειπωμένου σπιτιού του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη στα Εξάρχεια. Δυο χρόνια αργότερα, ανεβαίνει το «Αίμα μαραμένο» πάλι σε μια αυλή των Εξαρχείων. Στη συνέχεια ήρθε η «Κάρμεν» του Στάθη Λιβαθινού  σε μια αυλή κάπου στο Μεταξουργείο, ενώ  φέτος το καλοκαίρι τρία θεατρικά έργα πήραν σάρκα και οστά στις αυλές παλιών ερειπωμένων σπιτιών περίξ της πλατείας Αυδή στο Μεταξουργείο και πιθανολογώ ότι ίσως να υπάρχει και κάτι ακόμα που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου.

Ευφάνταστες οι νέες ομάδες και κόντρα στην κρίση που θέλει θέατρα να κλείνουν και ομάδες να μην μπορούν να στεγάσουν τις δουλειές τους και να επικοινωνήσουν με το κοινό, η επιλογή των αυλών φαντάζει ιδανική όαση για ένα κομμάτι τέχνης μέσα στο καλοκαιρινό κλεινόν άστυ.

Το «τάβλι» του Κεχαΐδη, το «Χώμα» του Jose Ramon Fernandez  (εκκρεμεί ανάρτηση) και η «Αγγέλα» του Σεβαστίκογλου(εκκρεμεί ανάρτηση) ζωντάνεψαν από θιάσους νοσταλγούς μιας παλιάς Αθήνας που δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, αλλά επιχειρούν να παντρέψουν δημιουργικά μια ρετρό ατμόσφαιρα ως προς τον φυσικό χώρο, με ευφάνταστες σκηνοθεσίες και έργα που τους πάει πολύ να παίζονται σε εσωτερικές αυλές.

Σε εποχές κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, ακόμα και το εισιτήριο πρέπει να είναι δελεαστικό (στις προαναφερθείσες παραστάσεις κυμαίνεται από 10 ως 12 ευρώ).

Το Μεταξουργείο είναι μια πολυπολιτισμική γειτονιά, παρεξηγημένη, εγκαταλειμμένη, ίσως και κάπως επικίνδυνη. Για όλα αυτά μαζί με το ότι τα σπίτια κι οι δρόμοι του κουβαλάνε ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, είναι πολύ ενδιαφέρουσα γειτονιά για θέατρο. Η συνάντηση διαφορετικών φυλών, η τέχνη πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες, τα παιδιά των μεταναστών που παίζουν στην πλατεία ξέγνοιαστα, κάτι ξεχασμένα καφενεία, χαρακτηριστικά φωτάκια σε κάποια «σπίτια» και τραπεζάκια έξω για φαγητό. Υπάρχει καλύτερο σκηνικό για ν’ αντιγράψει η ζωή την τέχνη ή η τέχνη τη ζωή;

Advertisements

0 Responses to “Θέατρο στις αυλές”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Επισκεψιμότητα

  • 200,307 hits

Αρχείο

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: