«Vitrioli» στο Εθνικό Θέατρο (Νέα Σκηνή)


Vitrioli

 

Ένας έφηβος προσπαθεί ν’ ανακαλύψει την ταυτότητα του αρνούμενος να ενταχθεί στις νόρμες που του υπαγορεύουν η μητέρα, ο πατριός, ο θεραπευτής κι ο εργοδότης του. Απομονώνεται σταδιακά απ’ τον περίγυρό του, προκαλεί ανησυχία στους γύρω του και κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του σαν τρομαγμένο ζώο που νιώθει να απειλείται απ’ οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα. Γίνεται εχθρικός ακόμα και στο συνομήλικο του κορίτσι που τον βλέπει με αγάπη και τρυφερότητα.

Κινούμενο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη διογκωμένη φαντασία, ο Γιάννης Μαυριτσάκης δίνει την εντύπωση ότι σε τούτο το έργο ήθελε να χωρέσει πολλά και όχι με ξεκάθαρο τρόπο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σκηνοθεσία του Ολιβιέ Πυ. Το αποτέλεσμα είναι μια παράσταση μόχθου για τους ηθοποιούς (αφού υποβάλλονται σε διάφορες δοκιμασίες πάνω στη σκηνή) και άγχους για τους θεατές που προσπαθούν να κατανοήσουν το κρυμμένο κείμενο. Υπαινικτική σκηνοθεσία που αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας, όπως άλλωστε και το ίδιο το κείμενο, διάθεση να ταρακουνήσει κι ενδεχομένως να σοκάρει (αιμομικτική σκηνή μητέρας- γιου).

Ατού της παράστασης η καλή διανομή έμπειρων αλλά και νεώτερων ηθοποιών. Με τόλμη και ζωντάνια ερμηνεύουν τους ρόλους τους φτάνοντας ωστόσο σ’ ένα αμφιλεγόμενο και αμήχανο αποτέλεσμα.

Εθνικό θέατρο

Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

«Vitrioli»  του Γιάννη Μαυριτσάκη
Σκηνοθεσία: Olivier Py

Σκηνικά – Κοστούμια: Pierre-André Weitz

Φωτισμοί: Bertrand Killy

Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Παύλος Θανόπουλος

Διανομή:

Η μητέρα: Μαρία Κεχαγιόγλου

Το αγόρι: Χάρης Τζωρτζάκης

Ο θεραπευτής, ο θεραπευτής β΄: Περικλής Μουστάκης

Το κορίτσι: Κίτυ Παϊταζόγλου

Ο ερμαφρόδιτος: Γιάννος Περλέγκας

Ο κύριος, ο συσκευαστής: Μηνάς Χατζησάββας

Ο επιθεωρητής σφαγίων:  Νίκος Χατζόπουλος

0 Σχόλια to “«Vitrioli» στο Εθνικό Θέατρο (Νέα Σκηνή)”



  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε




Αρχείο