Ελληνικό Φεστιβάλ: φθηνό ή ακριβό σπορ;

Μια συζήτηση στο facebook πριν από λίγο μου έδωσε το ερέθισμα να γράψω κι εδώ  σχετικά με το θέμα της τιμής των εισιτηρίων του φεστιβάλ.

Καταρχήν να πω ότι ανήκω στους υποστηρικτές του θεσμού αλλά  και του Λούκου ειδικότερα. Επειδή παρακολουθώ την τελευταία 20ετία τουλάχιστον τα θεατρικά δρώμενα, τολμώ να πω ότι χωρίς τον Λούκο το φεστιβάλ δεν θα ήταν αυτό που είναι από το 2006 ως σήμερα, τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης και οργάνωσης.

Θυμάμαι κάποια απ’ τα επαρχιώτικης φύσης πανηγύρια της δεκαετίας του ’90. Ήμουν μέσα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου τη χρονιά που ο Καρακατσάνης προσπαθούσε μάταια να κάνει έναρξη της «Ειρήνης»  ή της «Λυσιστράτης» (δεν θυμάμαι ποιας κωμωδίας απ’ τις δύο) του Αριστοφάνη και το πλήθος τον διέκοπτε αγριεμένο. Πουλιόντουσαν διπλά και τριπλά οι θέσεις τότε. Μοιράζονταν κάποιες άλλες σε όσους είχαν τα προνόμια (ατέλειες, κάτοικοι του Λυγουριού και των πέριξ χωριών έμπαιναν ελεύθερα λόγω κληρονομικού διακιώματος μάλλον) (sic) .   Το θέατρο είχε γεμίσει ασφυκτικά και περίσσευαν οι όρθιοι που αρνιόντουσαν να μείνουν όρθιοι αφού είχαν πληρώσει…
Λοιπόν για να μην μακρυγορώ, τα θυμάμαι όλα αυτά και γι’ αυτό χαίρομαι που επί διευθύνσεως Λούκου παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Βλέπουμε πια καλό θέατρο, έχουμε σημαντικές μετακλήσεις απ’ το εξωτερικό, έχουν ανέβει οι προδιαγραφές του φεστιβάλ, υπάρχει χορός, μουσική, εικαστικά. Το Φεστιβάλ είναι μια γιορτή που δεν θες να χάσεις και που τα τελευταία δύο χρόνια που μας έχει πάρει η κάτω βόλτα, ευφραίνει τις ψυχές μας και δίνει έναν καλλιτεχνικό αέρα στην πολύπαθη Αθήνα.
Αναρωτιέμαι επομένως, γιατί να μην έχουν όλοι ή όσο πιο πολλοί γίνεται μερίδιο σ’ αυτή τη χαρά; Ακούω παράπονα για τις τιμές των εισιτηρίων. Στις πιο πολλές περιπτώσεις ξεκινούν από 20 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια φοιτητικά, μειωμένα, ΑΜΕΑ, ανέργων. Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι ομάδες που διακιούνται έκπτωση. Για παράδειγμα μειωμένο πληρώνουν όσοι επιδεικνύουν θεατρική ατέλεια ή ίσως κι άλλη κάρτα πολιτισμού ή πιθανόν και οι άνω των 65.
Υπάρχουν όμως πολλά νέα παιδιά χαμηλόμισθα που κι αυτά διακιούνται να δουν μια παράσταση και που η πολιτεία θα έπρεπε να τους βοηθήσει να το κάνουν.
Αυτά τα παιδιά θα θυσιάζαν μια νυχτερινή έξοδο με κανά δυο μπύρες για μια βραδιά φεστιβάλ, αλλά αν τα βάλεις κάτω, πιο φθηνή είναι η έξοδος με τις μπύρες τελικά…
Αναρωτιέμαι πώς και δεν το έχει σκεφθεί αυτό η διεύθυνση του Φεστιβάλ. Δεν γνωρίζω τα διαδικαστικά, αλλά δεν υπάρχει άραγε δυνατότητα χαμηλότερης τιμής σε κάποιες εγχώριες παραγωγές; Για τις μετακλήσεις καταλαβαίνω ότι είναι άλλα τα έξοδα και σαφώς πολύ περισσσότερα λόγω μετακινήσεων.
Ακόμα, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν κατηγορίες οικονομικών πακέτων στα εισιτήρια, πχ για κάποιον που θα θελήσει να προαγοράσει εισιτήρια για 5 ή 10 παραστάσεις;
Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον με τον θεσμό του φεστιβάλ, πώς θα είναι του χρόνου, αν αλλάξει μορφή προς το καλύτερο ή το χειρότερο.  Η τωρινή του εικόνα πάντως έχει ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχυ που πραγματικά θ’ άξιζε να βρεθεί ένας τρόπος ν’ ανοίξει σε μεγαλύτερο αριθμό κοινού.
Advertisements

0 Responses to “Ελληνικό Φεστιβάλ: φθηνό ή ακριβό σπορ;”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Επισκεψιμότητα

  • 200,307 hits

Αρχείο

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: