«Παραλλαγές Θανάτου» στο θέατρο Πορεία

parallages thanatou

Μια νεαρή γυναίκα αυτοκτονεί ξαφνικά βυθίζοντας σε απέραντη θλίψη τους γονείς της. Κανείς  απ’ τους δύο δεν μπορεί να κατανοήσει τους λόγους και τότε επιχειρείται μια αναδρομή στο παρελθόν, αναβιώνουν όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που συνέθεσαν το παζλ της προσωπικότητας της νεαρής γυναίκας από την εμβρυική της ηλικία μέχρι το απροσδόκητο τέλος της.

Αυτό που κυριαρχεί στο έργο του Φόσσε και στοιχειώνει τόσο τον ίδιο αλλά και τους ήρωες του είναι ο φόβος της εγκατάλειψης που βιώνεται με δύο τρόπους, απ’ την πλευρά του παιδιού και απ’ την πλευρά των συντρόφων. Ο  Φόσσε συνθέτει έναν λευκό, άγραφο χώρο στο παγωμένο τοπίο της Νορβηγίας για ν’ αφηγηθεί την ιστορία του. Δεν αναλώνεται σε περιττές λέξεις, σκέψεις ή πράξεις. Οι ήρωες του δεν αναζητούν τις αιτίες ρίχνοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο. Καταδύονται στο παρελθόν περισσότερο από μια βαθειά εσωτερική ανάγκη να καταλάβουν τον εαυτό τους κι έτσι τον βρίσκουν ξανά  σε νεώτερη ηλικία και με την εμπειρία του παρόντος επαναλαμβάνουν πνευματικά, ψυχικά και συναισθηματικά το ταξίδι. Η μητέρα θα βιώσει για μια ακόμη φορά το συναίσθημα της κυοφορίας, τις ωδίνες του τοκετού, το μεγάλωμα της μικρής της κόρης, την απόρριψη της ως γυναίκα, τον χωρισμό. Ο πατέρας θα ξαναζήσει την οικονομική ανασφάλεια, την αίσθηση του καθήκοντος,  την ενοχή, την κρίση ηλικίας, την αναζήτηση συντρόφου. Κι οι δυο τους θα βιώσουν παράλληλα τη σταδιακή ψυχική απομάκρυνση της μικρής απ’ την οικογενειακή εστία και τους ίδιους.

Οι «Παραλλαγές Θανάτου» είναι ένα έργο για τη ζωή σαν διάλειμμα ανάμεσα στην ανυπαρξία του πριν και του μετά.

Πόση ποίηση μπορεί να έχει ο θάνατος; Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί ακροπατώντας ανάμεσα στο γνωστό και το άγνωστο, το απτό και ορατό και το αόρατο, το συνειδητό και το ασυνείδητο.  Η ιδέα του παγοδρομίου υπήρξε εξαιρετική ως σύμβολο του κρύου, του παγωμένου και του άγραφου, άχρονου. Η στιγμή που το παγοπέδιλο αφήνει το ίχνος του στον πάγο είναι η μετάβαση ανάμεσα στους δύο κόσμους κι αυτή είναι η ποίηση του συγγραφέα που ευτυχώς εδώ συναντάται με την ποίηση του σκηνοθέτη σε μια στιγμή αληθινής δημιουργίας.

Ο Φόσσε παράγει τέχνη μέσα σε ελάχιστες λέξεις, τις απολύτως απαραίτητες. Άλλωστε πόσα λόγια θέλουν τα μυστήρια της ζωής για να ειπωθούν; Ο Χουβαρδάς παραλαμβάνει αυτόν τον έξυπνα ελλειπτικό λόγο και καθοδηγεί τους ηθοποιούς του να τον αρθρώσουν σαν μικρές ανάσες, σαν υπόκωφο ήχο ξεχασμένο στα βάθη της ύπαρξης, σαν κραυγή και θρήνο για την απώλεια που δεν ελέγχεται και δεν μπορεί να συμφιλιώσει τους ζωντανούς με το επέκεινα.

Πολύ καλή η ομάδα των ηθοποιών. Όλοι τους έπαιξαν έχοντας πλήρη έλεγχο των εκφραστικών τους μέσων και της λειτουργίας τους σαν μικρές μονάδες που υπηρετούν μια γενική  εικόνα με μια  πολύ συγκεκριμένη ιδέα. Η Άλκηστις Πουλοπούλου ήταν ίσως στην πιο δυνατή θεατρική της στιγμή μέχρι σήμερα. Η Φωτοπούλου είναι ηθοποιός μεγάλης στόφας. Συγκεντρωμένος και πιο εσωτερικός από ποτέ ο Καραθάνος, με βαθειά εσωτερικότητα η Πρωτόπαππα- η ίδια της η κίνηση κι οι σιωπές της είναι εξαιρετικά ποιητικές-  με υποκριτικό βάθος οι Περλέγκας και Λούλης.

Λειτουργικό κι ευφάνταστο το σκηνικό της Μάρως Μιχαλάκου κι εξαιρετικά τα κοστούμια της Τσάμη κι ο φωτισμός του Γιάνναρου.

«Παραλλαγές θανάτου»

Θέατρο Πορεία

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Σκηνική Εγκατάσταση: Μάρω Μιχαλακάκου

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Video: Πάτροκλος Σκαφίδας

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη

Φωτογραφίες:  Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Γιάννος Περλέγκας,  Άλκηστις Πουλοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Λυδία Φωτοπούλου.

Advertisements

0 Responses to “«Παραλλαγές Θανάτου» στο θέατρο Πορεία”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Επισκεψιμότητα

  • 198,843 hits

Αρχείο

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: