«Πιαφ» στο Εθνικό Θέατρο

Piaf

Η ζωή της Εντίθ Πιαφ αποτέλεσε από μόνη της υλικό που κάλλιστα θα μπορούσε να εμπνεύσει ένα κινηματογραφικό ή θεατρικό έργο- ακόμα κι ένα μυθιστόρημα- υπό την έννοια ότι εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που έλκουν τον αναγνώστη ή τον θεατή.

Ένα μικρό κορίτσι εγκαταλείπεται απ’ μητέρα του κι ο πατέρας του αναγκάζεται να το δώσει στη δική του μητέρα που διατηρεί οίκο ανοχής να το μεγαλώσει. Οι πρώτες λοιπόν αναμνήσεις της Πιαφ είναι ανάμεσα σε πόρνες και πελάτες. Μαθαίνει κι η ίδια το πεζοδρόμιο και την αλητεία και προκειμένου να επιβιώσει μερικές φορές τραγουδάει ζητιανεύοντας. Μια τέτοια μέρα της χαμογελά η τύχη στο πρόσωπο ενός ιδιοκτήτη καμπαρέ που αναγνωρίζει σ’ αυτό το μικρό χαμίνι ένα σπουδαίο ταλέντο κι από κει και πέρα ανοίγει ο δρόμος για μια σπουδαία σταδιοδρομία.
Πίσω από τη λάμψη των φώτων και τη μεγάλη καριέρα όμως, η προσωπική ζωή της Πιαφ είναι γεμάτη αδυναμίες. Την έλκουν ακατάλληλοι άντρες, εθίζεται σε καταχρήσεις, βιώνει έντονες συναισθηματικές απώλειες, παλεύει με μια εύθραυστη υγεία που θα την προδώσει τελικά σε ηλικία 48 χρονών.

Ο Πέτρος Ζούλιας μεταφέρει στη σκηνή τη ζωή αυτής της σπουδαίας καλλιτέχνιδος. Στήνει μια μουσική παράσταση που αποτελεί την αφορμή και αναθέτει όλη την ευθύνη της σε μια σπουδαία φωνή που νομίζω ότι υπήρξε κι η αιτία για όλο το εγχείρημα.

Η φωνή της Ελεονώρας Ζουγανέλη δεν είναι απλώς ωραία αλλά συγκινητική. Επιπλέον, κατάφερε να μοιάζει στην Πιαφ χωρίς να την αντιγράψει. Απέδωσε κινησιολογικά το μάγκικο στυλ που είχε η τραγουδίστρια τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, το ανεπιτήδευτο στήσιμο, αλλά και το ραχιτικό κορμί που απέκτησε αργότερα κι ερμηνευτικά κατάφερε να συνομιλήσει με τον πόνο και τη λύτρωση πάνω στη σκηνή την ώρα που με το τραγούδι της τα ξέχναγε όλα.

Η Πιαφ έμοιαζε να μην έχει ποτέ επίγνωση της μεγάλης της καλλιτεχνικής αξίας. Από την πρώτη στιγμή που την ανακάλυψε ο Λεπλέ μέχρι και την τελευταία της εμφάνιση πιθανώς πίστευε ότι θα της ζητήσουν κάτι για αντάλλαγμα και το όνειρο θα τελειώσει. Αυτή η ανασφάλεια που κουβαλούσε από την παιδική της ηλικία λόγω των δύσκολων συνθηκών της ζωής της δεν την εγκατέλειψε παρόλη τη δόξα, το χρήμα και τη διεθνή αναγνώριση. Κι η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία της ζήτησε και πήρε τελικά γι’ αντάλλαγμα την ίδια της τη ζωή…

Καλοστημένη παράσταση χωρίς υψηλές θεατρικές απαιτήσεις. Ο Ζούλιας δημιούργησε την ατμόσφαιρα ενός παρισινού μιούζικ χωλ βασιζόμενος στο κείμενο της Pam Gems για τη ζωή της μεγάλης τραγουδίστριας. Η Πιαφ μακριά απ’ τα φώτα της σκηνής είναι μια καταστροφική γυναίκα που εξαρτάται απ’ το αλκοόλ και τα ναρκωτικά ενώ όταν δεν απολαμβάνουμε την εξαίσια φωνή της Ζουγανέλη να τραγουδάει τις επιτυχίες της με ζωντανή ορχήστρα, βλέπουμε στιγμιότυπα απ’ τη ζωή της χωρίς αυστηρή χρονολογική σειρά και ενίοτε με κάποια σχετική γραφικότητα. Ευχάριστη έκπληξη ο Χρήστος Στέργιογλου κι η Γεωργία Μητροπούλου και για τις φωνητικές τους ικανότητες.

Ενδιαφέρουσα η απόδοση των τραγουδιών στα ελληνικά απ’ τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο που κατόρθωσε να τα φορτίσει συναισθηματικά και να τους δώσει βαρύτητα τόσο που να μπορέσουν ν’ αυτονομηθούν απ’ το γαλλικό οικείο πρωτότυπο και να δώσουν τον κυρίαρχο τόνο στην παράσταση.

Για την Εντίθ Πιαφ έχουν γραφτεί: Marc Bonel «Edith Piaf, Le temps d’une vie», Παρίσι 1993, André Larue «Edith Piaf, L’amour toujours, Lafon», Παρίσι 1993, Matthias Henke «Edith Piaf, Εθισμένη για επιθυμία», Μόναχο 1998, Monique Lang «Edith Piaf, Η ζωή της Piaf σε στίχους και εικόνες», Φρανκφούρτη 2004.

Το 1978 η Pam Gems γράφει το κείμενο για το μιούζικαλ «Piaf». Το 1983 ο Κλωντ Λελούς γυρίζει την ταινία «Η Εντίθ κι ο Μαρσέλ», ενώ το 2007 ο Ολιβιέ Νταάν κινηματογραφεί το «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» και χαρίζει στη Μαριόν Κοτιγιάρ το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Το 2010 ο Αλαίν Ντελόν που τη γνώριζε και προσωπικά συνέγραψε κι ανέβασε μια μουσική παράσταση με τίτλο «Εντίθ Πιαφ, μια ζωή σε ροζ και μαύρο» η οποία έκανε παγκόσμια περιοδεία.

ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
«Πιαφ» της Παμ Γκεμς

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία-Απόδοση – Διασκευή: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά-κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Πρωτότυπη μουσική – Ενορχήστρωση τραγουδιών: Θοδωρής Οικονόμου
Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Στιχουργός – Προσαρμογή τραγουδιών: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία-Ελένη Σολδάτου
Βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Μουρτάς
Διανομή:
Εντίθ Πιάφ: Ελεωνόρα Ζουγανέλη/Τουάν: Μυρτώ Αλικάκη/Αγία Τερέζα: Ευγενία Δημητροπούλου/Λουί Λεπλέ: Χρήστος Στέργιογλου/Λουί: Δημήτρης Αλεξανδρής/Λουίζ, Μαρλένε Ντίντριχ: Κωσταντίνα Τάκαλου/Μπρούνο: Νίκος Μαγδαληνός/Νοσοκόμος, Βαμπέρ, Σαρλ Αζναβούρ, Σαρλό, Κλοσάρ: Σπύρος Μπιμπίλας/Λουί Γκασιόν, Ρεημόν Ασσό, Ναύτης, Νοσοκόμος: Κωσταντίνος Γιαννακόπουλος/Επιθεωρητής, Γιατρός ,Δημοσιογράφος, Κλοσάρ, Ναύτης: Δημήτρης Καραμπέτσης/Σάρλ Ντυμόν, Έντι, Γερμανός, Ναύτης, Κλοσάρ:Μαρίνος Δεσύλλας/Τιν-Τίν, Μαντλέν: Δήμητρα Σιγάλα/Ζώρζ, Βαποράκι, Ναύτης, Κλοσάρ: Τάσος Πυργιέρης/Ζακ, Γερμανός, Μποξέρ, Ναύτης, Γκαρσόνι, Νοσοκόμος, Κλοσάρ: Αντώνης Χαντζής/Κομφερασιέ, Εμίλ, Λουσιέν, Σερβιτόρος, Ναύτης, Νοσοκόμος, Δημοσιογράφος: Στέφανος Μουαγκιέ/Μικρός Λουί, Μαρσέλ Σερντάν, Ναύτης, Γερμανός , Δημοσιογράφος, Κλοσάρ: Γιάννης Αθητάκης/ Ζάν, Γερμανός, Γιατρός, Δημοσιογράφος, Νοσοκόμος, Μπάρμαν, Κλοσάρ, Σερβιτόρος: Αλέξανδρος Μπαλαμώτης/Μικρή Πιάφ, Δημοσιογράφος: Γεωργία Μητροπούλου/Αμερικάνος, Τεό Σαγαπώ, Γκαρσόνι, Νοσοκόμος, Κλοσάρ: Μιχάλης Λεβεντογιάννης
Μουσικοί επί σκηνής:
Πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου
Balan: Κώστας Ράπτης
Βιολί: Διονύσης Βερβιτσιώτης
Κοντραμπάσο: Παρασκευάς Κίτσος
Drams / Κρουστά: Γιάννης Αγγελόπουλος
Ακουστική κιθάρα / Μαντολίνο: Νίκος Πασσαλίδης

Advertisements

0 Responses to “«Πιαφ» στο Εθνικό Θέατρο”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Επισκεψιμότητα

  • 200,280 hits

Αρχείο

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: