«Τα Ορφανά» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Τα Ορφανά» του Ντένις Κέλι που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2009, με τα βραβεία Fringe First και Herald Angel, είναι γροθιά στο στομάχι για οποιαδήποτε σύγχρονη μεγαλούπολη που ζει στη σκιά της εγκληματικότητας, της ξενοφοβίας, των μεταναστών και του τρόμου όταν πέφτει το σκοτάδι.

Ως εκ τούτου, «τα Ορφανά» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ από πλευράς ατμόσφαιρας κι εξέλιξης, αλλά με έντονες πολιτικές προεκτάσεις ακριβώς λόγω των προαναφερθέντων. Ο ρατσισμός εξάλλου είναι ένα θέμα που κυριαρχεί στο έργο του Ντένις Κέλι. Η επίθεση που δέχτηκε από έγχρωμους έξω απ’ το σπίτι του στο Λονδίνο πριν λίγα χρόνια, ο θυμός που ένιωσε και ο απροσδόκητος ρατσισμός που αισθάνθηκε είναι μείζον κοινωνικό και πολιτικό θέμα που δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο στα «Ορφανά» του.

Ένα ζευγάρι διακόπτει ξαφνικά το τετ α τετ δείπνο του στο σπίτι, όταν εισβάλλει απροειδοποίητα ο αδερφός της κοπέλας με τα ρούχα του γεμάτα αίμα. Το αρχικό ξάφνιασμα του ζευγαριού διαδέχονται η ανησυχία, η αμφιβολία, ο φόβος, η απόγνωση, ο θυμός καθώς η ιστορία που αρχικά αφηγείται ο αδερφός της κοπέλας διαφοροποιείται σταδιακά. Το ζευγάρι εμπλέκεται σ’ όλο αυτό συναισθηματικά με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί σοβαρά η ισορροπία της σχέσης τους, να πάρουν βεβιασμένες και λανθασμένες αποφάσεις διαταράσσοντας  τη γαλήνη και την ησυχία τους  και τελικά να έρθουν στην επιφάνεια παλιές αλήθειες από τον πρώτο καιρό της ορφάνιας των δυο αδερφών.

Η παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ήταν με μια λέξη εξαιρετική. Σ’ ένα απόλυτα αφαιρετικό σκηνικό που θα μπορούσε να είναι ακόμα και δωμάτιο ανάκρισης αν δεν είχε προσδιοριστεί εξαρχής σαν τραπεζαρία, η παράσταση κυλάει με σωστό ρυθμό. Ο φωτισμός κι η μουσική υποβάλλουν τον θεατή αποτελεσματικά σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα θρίλερ.

Οι τρεις ηθοποιοί έδωσαν ρεσιτάλ ερμηνείας. Η Μαρία Κίτσου κάθε φορά δικαιώνει αυτούς που την πιστεύουν και της εμπιστεύονται αξιόλογους ρόλους και το κοινό που την επικροτεί. Ο Όμηρος Πουλάκης είχε έναν αβανταδόρικο ρόλο με πολλές παγίδες, αλλά ευτυχώς δεν διακινδύνευσε ν’ αφεθεί στις όποιες ευκολίες του. Ο Μιχάλης Οικονόμου εξέλιξε αργά και μεθοδικά τον ρόλο του φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα ερμηνείας  με αξιοθαύμαστο εσωτερικό τρόπο και σκηνική πειθαρχία.

«Τα Ορφανά» είναι μια παράσταση που αξίζει να τα δει όσο πιο πολύς κόσμος γίνεται, αφού το βασικό θέμα της βίας με το οποίο καταπιάνεται στοιχειώνει συνεχώς τις σύγχρονες κοινωνίες.

Θέατρο του Νέου Κόσμου  (Πάνω χώρος- κεντρική σκηνή)

«Τα Ορφανά» του Ντένις Κέλι

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μιχάλης Οικονόμου
, Μαρία Κίτσου, Όμηρος Πουλάκης

 

4 Σχόλια to “«Τα Ορφανά» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου”


  1. 1 new-girl-on-the-blog 23 Φεβρουαρίου, 2011 στο 3:29 μμ

    Είχα ακούσει ότι αυτή η παράσταση είναι θαυμάσια!
    Αν και μένω μακριά από την Αθήνα, μου αρέσει να μαθαίνω τα θεατρικά νέα και μου άρεσε ο τρόπος της γραφής σας!

    Καλώς σας βρήκα!
    🙂


  1. 1 ..βόλτα στις γειτονιές της τέχνης! « Βουτιά από ψηλά.. Παράθεση σε 23 Φεβρουαρίου, 2011 στο 10:20 μμ
  2. 2 ..βόλτα στις γειτονιές της τέχνης! « Βουτιά από ψηλά.. Παράθεση σε 9 Μαρτίου, 2011 στο 12:19 μμ

Σχολιάστε




Αρχείο